Dronten Na een pauze van 9 maanden besluit de gemeenteraad volgende week of men 120.000 euro beschikbaar zal stellen voor een circulair ambachtscentrum. Vrijwel alle partijen in de gemeenteraad zijn enthousiast over de plannen, dus dat lijkt een formaliteit. Alleen de VVD twijfelt nog over een onderdeel van het besluit.
Wet Markt en Overheid
De 9 maanden zouden kunnen worden gezien als een bevalling, en in zekere zin klopt dat ook. Het besluit werd eerder uitgesteld, omdat er getwijfeld werd of dit wel kon in het kader van de ‘Wet markt en overheid’. Die doet zich gelden als je als gemeente je gaat mengen in een zaak die ook door een particulier bedrijf zou kunnen worden opgepikt. De wet omvat gedragsregels die overheden in acht moeten nemen bij het verrichtten van economische activiteiten.
Dat is onderzocht, en de conclusie is dat als de gemeenteraad besluit dat het hier om een ‘activiteit van algemeen belang’ gaat, de gemeente dit zelf mag doen. En wat de politiek betreft gaat het om een activiteit van algemeen belang, want het circulaire ambachtscentrum maakt onderdeel uit van de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen. Bovendien wil het Rijk dat er in 2030 een ‘nationaal dekkend netwerk’ is van dergelijke centra, en moeten gemeenten voor wat betreft hun afval in 2050 geheel circulair zijn. “Zoveel tijd hebben we dus niet meer,” zegt wethouder Lazise Hillebregt.
De VVD twijfelt nog wel of een dergelijk door de gemeente gerund centrum het niet onmogelijk maakt voor particuliere bedrijven zich ook op deze markt te bewegen.
Circulair ambachtscentrum
Het centrum is voorzien op de milieustraat. Een circulair ambachtscentrum is een plek waar de inzameling van grof vuil samenkomt met een milieustraat, kringloopwinkel, reparatiewerkplaats, voorzieningen voor het onderwijs en combinaties met het sociaal domein. De gedachte is dat al het grof afval gescheiden wordt ingezameld, maar dat er ook wordt gekeken wat er allemaal nog bruikbaar is en/of gerepareerd kan worden. De bedoeling is dat er op die manier zoveel mogelijk grondstoffen hergebruikt worden en de afvalberg zienderogen afneemt. En dat de bewustwording over het weggooien van nog goede dingen of dingen die gerepareerd kunnen worden, wordt bevorderd.
De plek zal niet alleen plaats bieden aan repair cafés, er komen ook leer- werkplekken en er is ruimte voor andere educatieve doeleinden, zoals projecten met het onderwijs. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het centrum ook bijdraagt aan de bewustwording over hoe we vandaag de dag met spullen omgaan. Elektronische apparaten die worden weggegooid terwijl die gerepareerd kunnen worden, het gemak waarmee nieuwe spullen worden gekocht, iedereen maakt zich er schuldig aan. “Bewustwording is de basis. Dat moet leiden tot gedragsverandering. Want het begint aan de voorkant, bij het kopen. Ook ik maak me daar schuldig aan,” bekende André Idzinga (Leefbaar Dronten) donderdag tijdens een vergadering van de gemeenteraad.
De gemeenteraad besluit volgende week of het circulair ambachtscentrum wordt aangewezen als ‘activiteit van maatschappelijk belang’ en zo ja, of de 120.000 euro die het kost beschikbaar wordt gesteld.