Politiek

Baby Loss Awareness Week kleurt gemeentehuis roze en blauw

Het gemeentehuis zal in de week van 9 tot 15 oktober regelmatig blauw en roze worden uitgelicht. Die toezegging deed wethouder Lazise Hillebregt donderdag aan de gemeenteraad na een indrukwekkend betoog van GroenLinks-raadslid Hans Hofmeijer-Boon. Zijn partij had hier, samen met de PvdA, in een motie om gevraagd.

Overleden baby’s

Tijdens de week wordt aandacht gevraagd voor ouders en familieleden van levenloos geboren en overleden baby’s. Hen moet tijdens de week worden gewezen op de mogelijkheid een overleden kindje wel in te laten schrijven in de BRP (Basisregistratie personen), hetgeen sinds een jaar mogelijk is. “Sinds vorig jaar kunnen doodgeboren kindjes, hoe kort de zwangerschap ook heeft geduurd en hoe lang geleden het overlijden ook is geweest, al is het veertig jaar, geregistreerd worden in de BRP (Basis registratie personen). Veel ouders hebben hier heel erg veel aan: mijn kindje heeft een naam, heeft bestaan,” zei Hofmeijer-Boon donderdag. Daarnaast moet hen, door bijvoorbeeld het uitlichten van gebouwen, een hart onder de riem worden gestoken.

Eigen ervaring

Het GroenLinks-raadslid is zelf, helaas, ‘ervaringsdeskundige’. “‘Op 21 december 2021 is mijn zoon Pieter geboren. Drie dagen daarvoor waren we er tijdens de 20-weken echo achter gekomen dat hij niet meer leefde. De 20-weken echo die aanvoelde als een routinecontrole, met drie kinderen. Ik heb die ochtend nog foto’s laten maken voor de gemeenteraadsverkiezingen, mijn vrouw heeft hem nog voelen schoppen en om 12.00 uur was hij dood. Zijn harte kopte niet meer. Hij had wel een naam, een hele mooie, Pieter. Hij had kleertjes, hij had meubeltjes en een kamer, hij had twee trotse broers, een trotse zus en twee trotse ouders. Hij is geboren op de kraamafdeling, net als heel veel andere baby’s.

Hij is alleen niet mee naar huis gegaan in een maxi-cosi, maar in een mandje op schoot in de auto. Hij is bij ons thuis geweest met kerst, iedereen die dat wilde heeft hem mogen zien. Daarna hebben we hem laten cremeren en een mooi plekje gegeven op de schouw. Hij zal altijd onderdeel uitmaken van ons gezin, van ons systeem. We hebben het heel vaak nog over hem, hoe oud hij nu zou zijn en of hij ook zo’n eigenheimer zou zijn als onze andere kinderen, we vieren zijn jaardag met het gezin en op alle kaartjes die we sturen, staat een klein vlindertje bij onze namen en dat is hij.’

‘Zoals wij zijn er heel veel ouders, duizenden, natuurlijk ook in Dronten. Ouders die met een verdriet lopen dat voor de omgeving niet tastbaar is. Want vroeger werden kinderen als Pieter weggewerkt, letterlijk. Niemand kreeg ze ooit te zien, hun namen werden niet genoemd en er werd gedaan alsof ze nooit hadden bestaan. Hun ouders hebben daar heel erg vaak, decennia later, nog steeds last van.’

‘Gelukkig zijn tijden veranderd. Er zijn nu stichtingen die ouders helpen, er zijn vrijwilligersorganisaties die de mooiste dingen maken, er zijn bedrijven die kleding maken tot in de kleinste maatjes en sinds kort wordt ook zorgpersoneel, werkzaam op kraamafdelingen, getraind.”

Geen discussie

Het voorstel van GroenLinks en PvdA werd niet alleen door de wethouder overgenomen, ook de hele gemeenteraad schaarde zich er achter. Zonder discussie.