Zestig jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot een toonaangevende speler die de volledige aardappelketen beheerst – van pootgoed tot verpakt eindproduct,” vertelt Jeroen Winkelhorst van Schaap Holland.
In de moderne productielocatie worden aardappelen gesorteerd, geschild en verpakt, waarna ze hun weg vinden naar afnemers in binnen- en buitenland. Het bedrijf werkt daarnaast samen met verschillende kweekbedrijven aan de ontwikkeling van nieuwe rassen die inspelen op de wensen van telers, handelaren en consumenten.
Het kweken van een nieuw ras duurt minimaal twaalf jaar. “Aardappelkwekers streven naar rassen met een hoge opbrengst en een mooi uiterlijk, maar ook met sterke eigenschappen op het gebied van duurzaamheid, zoals hittestress-tolerantie en ziektebestendigheid,” legt Winkelhorst uit.
Van Inca’s tot poldergrond
De aardappel kent een lange geschiedenis die teruggaat tot de Inca’s in Zuid-Amerika. Via Spaanse ontdekkingsreizigers bereikte de knol in de 16e eeuw Europa, waar hij uitgroeide tot een onmisbaar volksvoedsel. Toch had de aardappelteelt niet altijd het positieve imago van vandaag. In de 19e eeuw leidde de aardappelziekte tot grote hongersnoden, met als dieptepunt de Ierse hongersnood in de jaren 1840, die resulteerde in de dood van ongeveer één miljoen mensen en de emigratie van miljoenen anderen naar Noord-Amerika, Australië en Groot-Brittannië. Hierdoor halveerde de Ierse bevolking. Ook in Vlaanderen en Pruisen vielen tienduizenden slachtoffers.
Vandaag de dag is de aardappel juist een symbool van innovatie, voedselzekerheid en veelzijdigheid. Met de aardappelbedrijven in Flevoland blijft de polder bijdragen aan de toekomst van dit oeroude gewas – van Inca’s tot Flevolandse klei.





085-0298980