Visie op groei en ontwikkeling
Dronten, Urk en Noordoostpolder (DUN) vormen samen een innovatieve subregio binnen Regio Zwolle, met een focus op voedselproductie, maritieme economie en duurzaamheid. Flevoland speelt een belangrijke rol in nationale opgaven zoals woningbouw en energietransitie, terwijl de regio ook ruimte biedt voor leefbaarheid en recreatie. Burgemeester Roger de Groot van Noordoostpolder benadrukt: "Flevoland ontwikkelt zich duurzaam, met aandacht voor mens en natuur. De provincie vervult een cruciale rol als economische verbinding tussen de Randstad, Noord-Nederland en de Regio Zwolle."
Aanpakken van uitdagingen
De regio staat echter voor uitdagingen op het gebied van infrastructuur en energievoorziening. Verbeteringen in infrastructuur, zoals de Lelylijn en versterking van bestaande verbindingen via de Hanzelijn, A6 en N50, zijn noodzakelijk om verdere groei mogelijk te maken. Ook experimenteerruimte op het gebied van duurzame energie is essentieel. Burgemeester Bart Jaspers Faijer van Urk zegt: “Door te investeren in onze regio dragen we niet alleen bij aan Flevoland, maar ook aan nationale opgaven. Samen bouwen we aan een krachtige economie.”
Kansen benutten
Het Rijk heeft begin 2024 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de brede welvaart in Regio Zwolle. Dronten, Urk en Noordoostpolder hebben een aanvraag ingediend voor 3,9 miljoen euro om de leefbaarheid en sociale cohesie in dorpen en wijken in hun gemeenten te versterken. In de loop van 2025 wordt bekend of dat bedrag ook daadwerkelijk toegekend wordt.
Toekomstbestendig Flevoland
De propositie werd donderdag namens de colleges van Dronten, Urk, Noordoostpolder en Flevoland overhandigd aan voorzitter Peter Snijders van Regio Zwolle. Daarbij was ook minister-president Dick Schoof aanwezig. Hij benadrukte in zijn toespraak het belang van regionale samenwerking voor het Rijk. Commissaris van de Koning Arjen Gerritsen is trots op de gezamenlijke aanpak: “Deze gezamenlijke inspanningen in de propositie 'Consider it DUN!' laten zien dat we vastberaden zijn om Flevoland te laten groeien op een manier die goed is voor zowel mens als milieu. Dit is een voorbeeld van hoe regionale samenwerking kan leiden tot duurzame en innovatieve oplossingen.”